Η 20ετία της καφρίλας στους αγώνες ΟΣΦΠ-ΠΑΟ

0
Η χθεσινή (17/5) επίθεση στο πούλμαν του Παναθηναϊκού ήρθε να προστεθεί στον…μακρύ κατάλογο με τα έκτροπα που συμβαίνουν συχνά-πυκνά σε παιχνίδια με τον Ολυμπιακό στο άθλημα του μπάσκετ.
Η 20ετία της καφρίλας στους αγώνες ΟΣΦΠ-ΠΑΟ

Αναλυτικά οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις:

19-21/4/1994: Final-4 Τελ Αβίβ

Η πρώτη συνύπαρξη «κόκκινων» και «πράσινων» εκτός Ελλάδας. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού ταξιδεύουν στο Ισραήλ κυρίως με πλοία, αλλά φτάνουν στο λιμάνι της Χάιφα σχεδόν μαζί.

Οι οπαδοί των δύο ομάδων άρχισαν τις μεταξύ τους συγκρούσεις από το λιμάνι της Χάιφα, ενώ οι συμπλοκές τους συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες της διοργάνωσης. Ακόμα και κατά την επίσκεψή τους (την κενή ημέρα) στους Αγίους Τόπους.

11-13/4/1995: Final-4 Σαραγόσα

Δεύτερη διαδοχική χρονιά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρίσκονται στην κορυφαία τετράδα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Και μεγάλη μερίδα των οπαδών τους κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Όχι μόνο στην πόλη της διοργάνωσης (Σαραγόσα) αλλά και στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη. Τις πόλεις δηλαδή μέσω των οποίων έφτασαν στην Ισπανία. Μάλιστα η… χάρη τους έφτασε μέχρι και τη Ρώμη. Οι αποστολές επιστρέφοντας συναντήθηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα και μέχρι να αρχίσει τη… δουλειά η ιταλική αστυνομία, το Κολοσσαίο ξανάγινε… αρένα (έστω και στον εξωτερικό του χώρο). Μάλιστα υπήρξαν και συλλήψεις με οπαδούς να περιμένουν αρκετά μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι της επιστροφής τους.

12/5/1995: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 65-57

Ένα από τα χειρότερα περιστατικά βίας ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Ο Παναθηναϊκός κερδίζει στη Γλυφάδα, ισοφαρίζει σε 2-2 όμως τα μεθεόρτια βάφονται με αίμα. Μετά από το τέλος του αγώνα, στην πλατεία της Γλυφάδας, ο οπαδός του Παναθηναϊκού Καρνέσης δέχεται επίθεση με μαχαίρια και τραυματίζεται θανάσιμα και τελικά, καταλήγει. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης -από την Ιταλία όπου βρίσκεται- διακόπτει προσωρινά την σειρά των τελικών που θα συνεχιστεί έπειτα από δύο εβδομάδες κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο δράστης, συνελήφθη.

20/5/1999: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 53-62

Ο Παναθηναϊκός κερδίζει στον πέμπτο τελικό μέσα στο ΣΕΦ και κατακτά το πρωτάθλημα. Με τη λήξη της αναμέτρησης οι οπαδοί του Ολυμπιακού ξεσπούν σε καταστροφές μέσα στο γήπεδο και σε μάχες με τα ΜΑΤ τόσο μέσα όσο και έξω από αυτό. Στο παρκέ εκσφενδονίζονται από καθίσματα μέχρι σιφόνια και με το γήπεδο να θυμίζει πεδίο μάχης.

Τα επεισόδια είχαν αρχίσει πριν από την έναρξη της αναμέτρησης με συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα με ανταλλαγή φωτοβολίδων και κατέληξαν στο Πασαλιμάνι. Εκεί προκλήθηκαν μικροζημιές στο κτήριο της Νομαρχίας και του Υπουργείου Ναυτιλίας.

6/1/2002: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 52-62

Η αναμέτρηση για την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός πάει στο ΣΕΦ έχοντας ένα βαθμό παραπάνω από τον Ολυμπιακό. Στο 28' οι «πράσινοι» προηγούνται με 55-52 όμως σε εκείνο το σημείο ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα ανοίγει διάλογο με την εξέδρα και τα πνεύματα οξύνονται. Από την εξέδρα αρχίζουν αν πέφτουν διάφορα αντικείμενα προς τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ένα από τα μπουκάλια θα βρει και θα «ξαπλώσει» τον διαιτητή, Λάζαρο Βορεάδη. Μαζί με τον Παπαδημητρίου, θα διακόψουν την αναμέτρηση.

13/5/2002: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (αναβολή)

Πριν από περίπου 10 χρόνια, το 2002, ένα παρόμοιο περιστατικό με το χθεσινό στο Μοσχάτο (17/5) είχε σημειωθεί και πάλι ενόψει αναμέτρησης του ΣΕΦ. Βεβαίως τότε επρόκειτο για ημιτελική σειρά, ανάμεσα στους δύο «αιωνίους». Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος για τη Δευτέρα 13 Μαίου, ωστόσο, ενώ βρισκόταν καθ'οδόν, το πούλμαν του Παναθηναϊκού, στις αρχές της Συγγρού δέχθηκε επίθεση, σε ενέδρα που είχε στηθεί. Οι πέτρες των κουκουλοφόρων έκαναν συντρίμμια τα τζάμια του πούλμαν προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό αρκετών παικτών που μεταφέρθηκαν στο Τζάννειο. Ο Κουτλουάι πάντως χτυπήθηκε πιο σοβαρά από όλους.

Τελικά ο αγώνας αναβλήθηκε και μετά από έντονες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες , τη διοργανώτρια Αρχη, αλλά και την αστυνομία, ο αγώνας έγινε το Σάββατο, με νικητή τον Ολυμπιακό (80-76).

20/6/2007: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 89-76

Χρονιά triple crown για τον Παναθηναϊκό με το OAKA ΄όμως να γίνεται… καλοκαιρινό και από τους οπαδούς των δύο ομάδων, καθώς τότε επιτρεπόταν η μετακίνηση οπαδών στον πέμπτο τελικό σειράς, όπως ήταν το συγκεκριμένο ματς. Ρίψεις αντικειμένων, και «ανταλλαγή» φωτοβολίδων συνθέτουν ένα όχι και τόσο ωραίο σκηνικό κατά τη διάρκεια του ματς, ενώ το τέλος της αναμέτρησης βρίσκει το πέταλο όπου κάθονταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού διαλυμένο καθώς δεν… γλίτωσε από την οργή των «ερυθρόλευκων» για το χαμένο πρωτάθλημα… Τα εκατοντάδες καθίσματα… κείτονται ξεχαρβαλωμένα ενώ δεν έλειψε και το κυνηγητό μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και οπαδών! Σημειωνεται ότι με το 89-76 σε εκείνο το ματς οι «πράσινοι» είχαν στεφθεί πρωταθλητές.

23/3/2008: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 79-81

Τελικός Κυπέλλου με το κλειστό του Ελληνικού και πάλι χωρισμένο στα δύο και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι οπαδοί των δύο ομάδων μπαίνουν από διαφορετικές εισόδους, με εκείνους του Παναθηναϊκού να είναι οι πρώτοι που παίρνουν θέση στις εξέδρες.

Όσο διαρκεί η -ταραχώδης λόγω αντικειμένων- είσοδος των οπαδών του Ολυμπιακού, εκείνοι των «πρασίνων» συγκρούονται με τους αστυνομικούς που βρίσκονται μέσα στο κλειστό. Κατά τη διάρκεια του αγώνα υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή φωτοβολίδων, ενώ κατά την αποχώρηση των οπαδών του Ολυμπιακού πολλά καθίσματα προσγειώνονται στον αγωνιστικό χώρο.

1/6/2008: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 59-57

Ο τέταρτος τελικός εκείνης της σεζόν στιγματίστηκε με επεισόδια από τα.. αποδυτήρια, καθώς μόλις στο τρίτο λεπτό είχαμε προσωρινή διακοπή η οποία διήρκεσε μιας περίπου ώρας εξαιτίας ρίψης πολλών αντικειμένων από τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Μάλιστα ο διαιτητής Κουκουλεκίδης υποστήριξε ότι χτυπήθηκε από ένα μπουκάλι ούζο(!), ενώ ακολούθησε απόχώρηση των διαιτητών και των παικτών του Παναθηναϊκού.

Τελικά μετά από ώρα και κατόπιν... μικροφωνικής παρέμβασης του Παναγιώτη Αγγελόπουλου τα πνεύματα ηρέμησαν και το ματς ξανάρχισε χωρίς να πραγματοποιηθεί η απειλή των διαιτητών για εκκένωση του γηπέδου: «Σας παρακαλώ σταματήστε αυτό το πράγμα. Δεν πρέπει να πέσει τίποτα στο γήπεδο, γιατί οι διαιτητές θα διακόψουν το ματς εις βάρος της ομάδας μας. Πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, σεβαστείτε την προσπάθεια που κάνουμε εδώ και τρία χρόνια», είπε ο κ. Αγγελόπουλος στον κόσμο ενώ έκκληση δια μικρόφώνου είχε κάνει και ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Γιαννάκης.

Το ματς ξανάρχισε , ωστόσο «βροχή» αντικειμένων είχαμε και μετά το τέλος της αναμέτρησης, παρά τη νίκη των Πειραιωτών με 59-57, που σήμανε την ισοφάριση της σειράς σε 2-2 νίκες και την μεταφορά της στο ΟΑΚΑ για πέμπτο ματς. Φωτοβολίδες, κροτίδες και μπουκάλια έπεσαν και πάλι στο παρκέ, την ώρα που οι ερυθρόλευκοι προσπαθούσαν να... σώσουν τους παίκτες των φιλοξενούμενων.

21/5/2009: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 67-69

Στον πρώτο τελικός εκείνης της σεζόν ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με ένα καλάθι διαφορά του «αιωνίου» του αντιπάλου, όμως δυστυχώς το ενδιαφέρον εστιάστηκε αλλού. Κι αυτό καθώς είχαμε επίθεση με κροτίδες στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ντου από οπαδούς στη φισούνα, κόσμο να περιφέρεται έξω από τις τέσσερις γραμμές, γονείς να παίρνουν τα παιδιά τους και να φεύγουν όπως ενάμισι λεπτό πριν το τέλος του ματς, ο Νίκος Ζαβλανός στα αποδυτήρια να περιμένει να ηρεμήσει η ζούγκλα και οι παίκτες του Ολυμπιακού να μοιάζουν... εχθροί στα μάτια των οπαδών τους.

Η τελευταία φάση ήταν που έβαλε «φωτιά» στο ματς καθώς ο Θοδωρής Παπαλουκάς έχασε λέι απ με το οποίο θα έστελνε το ματς στην παράταση. Ο αρχηγός των ερυθρολεύκων διαμαρτυρήθηκε έντονα για φάουλ, την ώρα που η ομάδα του Παναθηναϊκού έφευγε τρέχοντας για τα αποδυτήρια. Οι οπαδοί των γηπεδούχων εξαγριώθηκαν πετώντας αντικείμενα ακόμη και στους παίκτες της ομάδας τους, ένας οπαδός έβριζε τον Μπουρούση, ενώ λίγο αργότερα τα ΜΑΤ έπαιξαν ξύλο με τους οπαδούς, οι οποίοι τα έβαλαν ακόμη και με τους δημοσιογράφους.

25/5/2009: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 91-64

Μάλιστα επεισόδια είχαμε και στο δεύτερο ματς και παρά την ευρεία επικράτηση του Παναθηναϊκού με 91-64 επί του Ολυμπιακού, με το οποίο έγινε το 2-0 στη σειρά των τελικών. Πιο συγκεκριμένα, το παιχνίδι διακόπηκε ένα τέταρτο γιατί, με το σκορ στο 58-38 υπέρ του «τριφυλλιού» από καπνογόνο το οποίο εκσφενδόνισαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού έπιασε φωτιά ο ένας σάκος στον πάγκο του Ολυμπιακού ενώ από κροτίδα τραυματίστηκε ελαφρά ο Βούισιτς! Μετά το τέλος του ματς, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, εμφανώς εκνευρισμένος, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που έγινε είναι ντροπή για τον Παναθηναϊκό και το μπάσκετ!».

6/6/2010: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 69-76

Δύο περίπου χρόνια πριν, είχαμε ένα από τα πιο επεισοδιακά παιχνίδια ανάμεσα στους δύο «αιωνίους» το οποίο διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες(!), αλλά δεν τελείωσε ποτέ! Από νωρίς η ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ μύριζε μπαρούτι με εκτεταμένα επεισόδια να λαμβάνουν χώρα εντός κι εκτός του σταδίου. Ο Αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων και με όλα αυτά το παιχνίδι ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση

Τελικά το ματς άρχισε για να διακοπεί στο 23` λόγω ρίψης κροτίδας και αντικειμένων στον πάγκο του Παναθηναϊκού, σε ένα τάιμ άουτ. Οι «πράσινοι» αποχώρησαν για τα αποδυτήρια με το παιχνίδι να διακόπτεται προσωρινά και να ξαναρχίζει μετά από 70 λεπτά με τους διαιτητές να διατάσσουν μερική εκκένωση του γηπέδου. Ο αγώνας μπορεί να ξανάρχισε, όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς η διαφαινόμενη ήττα οδήγησε μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού να αρχίσουν και πάλι τις ρίψεις αντικειμένων με τους διαιτητές να διακόπτουν την αναμέτρησης οριστικά, 1'.03'' πριν το φινάλε και με το σκορ στο 69-76 υπέρ του Παναθηναϊκού Τι ώρα έδειχνε το ρολόι τότε; Κρατηθείτε, 01:47 τα ξημερώματα!

5/6/2011: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 101-94

Ένα περίπου χρόνο μετά, είχαμε και πάλι ασχήμιες, αυτή τη φορά όμως στο ΟΑΚΑ. Μετά από ένα συγκλονιστικό ματς, ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 101-94 στην παράταση, όμως κάποιοι οπαδοί του δεν αρκούνται στο γεγονός ότι η ομάδα τους κατάκτησε το πρωτάθλημα, αλλά προσπαθούν να… λιντσάρουν τους παίκτες του Ολυμπιακού καθώς αποχωρούν για τα αποδυτήρια. Χαρακτηριστικές είναι εικόνες με την επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Μπορούσης και την προσπάθεια του Δημήτρη Διαμαντίδη να προστατέψει τον πρώην συμπαίκτη του (σ.σ. αλλά και άλλους «ερυθρόλευκους» όπως και ο Τσαρτσαρής) στην Εθνική αναλαμβλάνοντας ρόλο… μπράβου της νύχτας!

12/1/2011: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 61-65

Αυτή τη φορά είχαμε έκτροπα σε παιχνίδια για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Στο 36' και ενώ το σκορ ήταν στο 54-53 υπέρ του Παναθηναϊκού, μια φωτοβολίδα από την κερκίδα πέτυχε τον Θοδωρή Παπαλουκά (σ.σ. παρά το προστατευτικό δίχτυ που είχε τοποθετηθεί), με αποτέλεσμα οι διαιτητές να διακόψουν το παιχνίδι για λίγη ώρα με την προειδοποίηση πως αν επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο το παιχνίδι θα διακοπεί οριστικά. Τελικά το ματς ολοκληρώθηκε με νίκη του Ολυμπιακού, κάτι που ανάγκασε τους παίκτες των φιλοξενούμενων να αποχωρήσουν υπό… βροχή αντικειμένων!

10/3/2012: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 70-71

Ετσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια οι τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδας έχουν καταντήσει παρωδία καθώς διεξάγονται στο «Ελληνικό» μπροστά σε ελάχιστους οπαδούς εκατέρωθεν, ο φετινός μάλιστα κινδύνεψε να διεξαχθεί μπροστά σε εντελώς άδειες καρέκλες.

Κι αυτό καθώς περίπου μία ώρα πριν την έναρξη του ματς είχε ρίψη τριών φωτοβολίδων (σ.σ. ανά διαστήματα) από πλευράς οπαδών του Παναθηναϊκού προς αυτούς του Ολυμπιακού χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Εν συνεχεία ένταση υπήρξε και περίπου μισή ώρα πριν από την έναρξη της αναμέτρησης με ανταλλαγή φωτοβολίδων ανάμεσα στους οπαδούς των δύο «αιωνίων»

Και ενώ το πρώτο ημίχρονο κύλησε -σε γενικές γραμμές- ήσυχα, στο ημίχρονο απειλήθηκε εκ νέου επεισόδιο στον περιβάλλοντα χώρο του παρκέ. Για την ιστορία Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός με σκορ 71-70.

11-13/5/2012: Final-4 Κωνσταντινούπολης

Αυτή ήταν ίσως η μοναδική φορά που οι ομάδες των δύο «αιωνίων» δεν αγωνίζονταν μεταξύ τους, ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τους οπαδούς τους προκειμένου να πλακωθούν για πολλοστή φορά μεταξύ τους.

Το Σάββατο (12/5) που μας πέρασε, μέρα δηλαδή που δεν ειχε αγωνιστική δράση, υπεράριθμοι ωοπαδοί του Παναθηναϊκού επιτέθηκαν σε μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού στην περιοχή όπου βρίσκεται η «Αγία Σοφία», σε ένα σκηνικό που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες! Εν συνεχεία οπαδοί των «πράσινων» συγκρούστηκαν και με οπαδούς της Γαλατάσαραϊ που ετοιμάζονταν για το ποδοσφαιρικό ντέρμπι με την... μισητή Φενέρμπαχτσε, επίσης σε κεντρικό σημείο της Πόλης.

Μία μέρα μετά, την Κυριακή (13/5), είχαμε και πάλι έκτροπα, καθώς στο πάρκινγκ του «Σινάν Ερντέμ» είχαμε και πάλι επίθεση οπαδών του «τριφυλλιού», συτή τη φορά σε πούλμαν του Ολυμπιακού τα οποία στάθμευσαν εκεί κοντά για να αποβιβάσουν τους Πειραιώτες. Φυσικά έγινε... ροντέο, με απολογισμό αρκετά σπασμένα πούλμαν, τραυματίες, αλλά και συλλήψεις.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)