Κυριάκος Παναγιωτίδης ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

0
ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Όταν κάνουμε άσκηση για την φυσική κατάσταση, για την υγεία μας, δεν έχουμε να συναγωνισθούμε με κανέναν .φτάνει μόνο να ανακαλύψουμε τον αθλητή που έχουμε μέσα μας και να το νικήσουμε. Μπορούμε λοιπόν να γίνουμε ‘’ολυμπιονίκες ‘’ του εαυτού μας. Πράγματι ,το μόνο που απαιτείται όταν θέλουμε να ασκηθούμε για τη βελτίωση της υγείας μας είναι να συναγωνισθούμε και να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Δεν απαιτούνται όμως ,υπερβολές. Η ελαφριά κούραση αρκεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο. Τα αποτελέσματα δηλαδή θα είναι ικανοποιητικά αν αυτό που μας κούραζε χθες δεν μας κουράζει σήμερα. Τότε μπορούμε να αυξήσουμε την ένταση της άσκησης και ο οργανισμός μας θα προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Μετά από το πρώτο ή το δεύτερο στάδιο προσαρμογής θα νοιώθουμε καλύτερα και θα έχουμε εξασφαλίσει τις απαραίτητές λειτουργικές προσαρμογές που χαρίζουν υγεία και ζωτικότητα. Η άσκηση για την υγεία και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ,λοιπόν, δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να έχει αποτελέσματα. Πρέπει να γίνεται ,ωστόσο ,συστηματικά και μεθοδευμένα. Η άσκηση βοηθά σε μια ισορροπημένη σωματική και πνευματική ανάπτυξη .
Στην Ελλάδα, σε έρευνα σε πανελλαδικό δείγμα αστικού πληθυσμού, το 74,4% δήλωσε ότι δεν ασχολείται με κάποιο είδος γυμναστικής, λόγω έλλειψης χρόνου (45,6%), λόγω έλλειψης διάθεσης (19,4%), για λόγους υγείας (8,2%), για οικονομικούς λόγους (8,2%), λόγω απαρέσκειας για τα γυμναστήρια (6,9%), λόγω ηλικίας (3,3%), λόγω έλλειψης χώρου στο σπίτι (2,7%). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οικογενειακή κατάσταση φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη φυσική άσκηση, αφού αθλείται το 50% των ανύπαντρων, το 20% των παντρεμένων και το 10% των χήρων και των διαζευγμένων. Μεγάλες είναι και οι διαφορές ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο. Το 70% των ατόμων που ασκούνται είναι μέσου και ανώτερου μορφωτικού επιπέδου, ενώ απ’ όσους δεν ασκούνται το 93% έχει τελειώσει μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Απ’ όσους πάντως γυμνάζονται, μόνο το 14% ασκείται καθημερινά.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα οφέλη για την υγεία από τη φυσική άσκηση μειώνονται αν η άσκηση διακοπεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες, και εξαφανίζονται αν δεν υπάρξει συνέχεια στην άσκηση για διάστημα 2-8 μηνών.


 Κυριάκος Παναγιωτίδης

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)