Η ψυχολογία του μικρού ποδοσφαιριστή

0

Η ψυχολογία του μικρού ποδοσφαιριστή

Η ψυχολογία του μικρού ποδοσφαιριστή
Ένας σημαντικός παράγοντας στην απόδοση ενός ποδοσφαιριστή είναι η ψυχολογία. Είναι βασικό να καταλάβουμε πως το ποδόσφαιρο, πάνω απ’ όλα, είναι ένα παιχνίδι. Παίζουμε για να διασκεδάσουμε και όχι για να κυνηγήσουμε τη νίκη με οποιοδήποτε μέσο. Ποια είναι τα μυστικά που πρέπει οι μικροί ποδοσφαιριστές να γνωρίζουν; Ποιοι μέθοδοι υπάρχουν για να εξασκήσει κάποιος τις δεξιότητες του έχοντας και τη ψυχολογία με το μέρος του; Ποιό κάτω παρατίθενται κάποια βασικά στοιχεία της ενίσχυσης της ψυχολογίας του ποδοσφαιριστή και οδηγίες για μικρούς ποδοσφαιριστές και όχι μόνο.

1. Στόχοι

Βάλε στόχους μέσα από την καθημερινή σου προπόνηση. Βάζε ένα στόχο για κάθε προπόνηση και προσπάθησε να τον πετύχεις. Επειδή όμως μια προπόνηση δε φτάνει για να υλοποιήσεις τους στόχους σου, μη ξεχνάς ότι για να πετύχεις τους στόχους σου, θα πρέπει να εξασκείσαι και στο σπίτι στον ελεύθερο σου χρόνο. Για παράδειγμα:
Στόχος μου σήμερα είναι να κάνω πάνω από 10 “γκελάκια”.
Στόχος μου σήμερα είναι να δώσω 10 πάσες σωστές.
Στόχος μου σήμερα να κάνω όσο πιο πολλά σουτ μπορώ μέσα στην εστία.
Πέρα όμως από τους ημερήσιους στόχους θα πρέπει να βάζεις και μακροχρόνιους στόχους. Προσπάθησε έτσι να βελτιώσεις όποια αδυναμία έχεις και να μη ξεχνάς να συμβουλεύεσαι τον προπονητή σου. Για παράδειγμα:
Στόχος μου αυτό τον μήνα είναι να αυξήσω την ταχύτητά μου.
Στόχος μου αυτό το μήνα είναι να δυναμώσω τα πόδια μου.
Στόχος μου αυτό το μήνα είναι να μεγαλώσω την αυτοσυγκέντρωση μου.
Στόχος μου είναι μέχρι το τέλος του μήνα να μπορώ να κάνω 20 “γκελάκια” χωρίς να μου πέσει η μπάλα.
Κάθε μήνα βάζε και ένα στόχο. Να ακολουθείς πάντα τις οδηγίες του προπονητή σου και να παραμένεις αυτοσυγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις. Θα δεις με αυτό τον τρόπο πως θα βελτιώσεις πάρα πολύ τις ικανότητες και τις δεξιότητες σου. Μη βάζεις πολλούς στόχους αλλά έναν κάθε φορά. Οι πολλοί στόχοι δε σε κάνουν να τα δώσεις όλα για να πετύχεις κάποιον από τους στόχους σου. Έτσι εξασκείς και την υπομονή σου γιατί για να γίνεις ένας καλός και πετυχημένος ποδοσφαιριστής πρέπει να έχεις υπομονή και να εξασκείσαι διαρκώς στο γήπεδο, στο σπίτι και τη γειτονιά.

2. Τεχνικές χαλάρωσης

Στο ποδόσφαιρο οι πιο πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν άγχος και στρες. Για σκεφτείτε ένα ποδοσφαιριστή που ετοιμάζεται να κτυπήσει πέναλτι. Το άγχος του είναι μεγάλο, οι καρδιακοί του παλμοί αυξάνονται και η αναπνοή του «βαραίνει». Όλα αυτά γιατί η αρνητική σκέψη ότι μπορεί να χάσει το πέναλτι του δημιουργεί μεγάλη ένταση. Τι κάνουμε όμως σε τέτοιες περιπτώσεις σωστή αναπνοή είναι ένας τρόπος για να χαλαρώσουμε και να αποβάλλουμε την ένταση. Για να αποβάλλεις το άγχος και τη σωματική κούραση έλεγξε την αναπνοή σου με εισπνοές κι’ εκπνοές.
Εισπνοή: Κάνε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη σου, προσπαθώντας να τραβήξεις όσο πιο πολύ αέρα μπορείς στους πνεύμονες σου. Η εισπνοή διαρκεί 5 δευτερόλεπτα.
Εκπνοή: Φύσα τον αέρα αργά από το στόμα. Προσπάθησε να νιώσεις τους μύες σου να χαλαρώνουν. Τα πόδια σου είναι σταθερά. Η εκπνοή διαρκεί περίπου 7 δευτερόλεπτα.

3. Νοερή εξάσκηση

Η νοερή εξάσκηση είναι μια τεχνική που μας βοηθά να ηρεμήσουμε, να αυτοσυγκεντρωθούμε και να πετύχουμε το στόχο μας. Είναι σημαντική στην προσπάθεια να πετύχεις ένα στόχο. Για παράδειγμα όταν ετοιμάζεσαι να κτυπήσεις ένα πέναλτι πρέπει:
Να ελέγξεις την αναπνοή σου.
Να μην κάνεις αρνητικές σκέψεις.
Να παραμένεις αυτοσυγκεντρωμένος.
Να σκέφτεσαι θετικά.
Σκέψου κάτι που σ ευχαριστεί.
Φαντάσου ότι κτυπάς το πέναλτι χαμηλά, συρτά και δυνατά στη γωνία και μπαίνει γκολ,
Εκτέλεσε το πέναλτι όπως το φαντάστηκες.
Με τον ίδιο τρόπο εκτελείς ένα φάουλ, μια πάσα, ένα κόρνερ κ.τ.λ. Δοκίμαζε σε κάθε άσκηση να φαντάζεσαι την τέλεια εκτέλεση και εκτέλεσε την όπως τη φαντάστηκες. Θα δεις ότι τα ποσοστά επιτυχίας θα αυξηθούν.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

http://allaboutsoccer.net/

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)