Δύο πολύ σημαντικά θέματα αναπτύχθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πρέβεζας-Λευκάδας το βράδυ της Τετάρτης σε αίθουσα του ξενοδοχείου “Ιόνιον Σταρ”. Στο πρώτο μισό της εκδήλωσης αναπτύχθηκε το θέμα “πρώτες βοήθειες στον αγωνιστικό χώρο”, ενώ στο δεύτερο έγινε παρουσίαση των κανονισμών διαιτησίας. Η υγεία των αγωνιζομένων και η διαιτησία απασχολούν σε μόνιμη βάση παράγοντες, προπονητές και παίκτες, εντούτοις ελάχιστοι ήταν αυτοί που αποδέχτηκαν την πρόσκληση της Ένωσης και έδωσαν το “παρών”. Το γεγονός της απουσίας παραγόντων, προπονητών και παικτών σχολιάστηκε τόσο από τον αντιπρόεδρο της ΕΠΣ Π-Λ Θανάση Καββαδά, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, αλλά και από τον πρόεδρο της Ένωσης Θωμά Κάρτσακλα, και τον επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας, Ηλία Φίτσα.
e1
Η χρονική διάρκεια της ημερίδας άγγιξε τις τέσσερις ώρες. Ωστόσο το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο, που διατήρησε τους παρευρισκόμενους μακριά από κουβέντες, αφού όλοι “κρέμονταν” από τα χείλη του Ανδρέα Λαμπίδη που μίλησε για την αντιμετώπιση των επειγόντων καταστάσεων υγείας, αλλά και του Ηλία Φίτσα που παρουσίασε και σχολίασε τμήματα του κανονισμού διαιτησίας.
Ο Θανάσης Καββαδάς, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην ημερίδα, εξέφρασε το παράπονό του για την μικρή προσέλευση. Έκανε αναφορά στις προσπάθειες της Ένωσης για να γίνει καλύτερο το ποδόσφαιρο στην περιοχή, πρότεινε στους παράγοντες των ομάδων να πραγματοποιούν με την συνδρομή των γιατρών με τους οποίους συνεργάζονται ανάλογες παρουσιάσεις στους παίκτες που έχουν στο ρόστερ των σωματείων τους, ευχήθηκε υγεία και δύναμη στις διοικήσεις για μια καλή σεζόν και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η διοίκηση της ΕΠΣ θα βρίσκεται συνέχεια κοντά στα σωματεία.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού του δήμου, Σπύρος Πολίτης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ημερίδας και ευχήθηκε σε όλους καλή συνέχεια στη σεζόν που έχει ξεκινήσει.
Ο πρόεδρος της ΕΠΣ, Θωμάς Κάρτσακλας, σημείωσε ότι “πρέπει η Λευκάδα να πάρει αυτά που της ανήκουν”, έκανε λόγο για την λειτουργία σχολής προπονητών ΟΥΕΦΑ Α’ γύρω στο Πάσχα και τόνισε στους παράγοντες ότι η ΕΠΣ τους θέλει συνεργάτες. Ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να βοηθάνε το έργο των διαιτητών και ανέφερε ότι τα λάθη δεν θα λείψουν, ενώ αυτά που γίνονται “είναι χωρίς σκοπιμότητα”.
Ο ειδικός νοσηλευτής Ανδρέας Λαμπίδης, παρουσίασε όλα αυτά που θα πρέπει να γνωρίζουν για τις πρώτες βοήθειες όσοι βρίσκονται εντός ή πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο και επισήμανε ότι “η γνώση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των περιστατικών και απομακρύνει τον πανικό την ώρα του συμβάντος”.
Ηλίας Φίτσας
Ο επικεφαλής της διαιτησίας Ηλίας Φίτσας, ζήτησε την συνεργασία των παραγόντων για να πάει το ποδόσφαιρο μπροστά, τόνισε ότι τέλειοι διαιτητές δεν υπάρχουν και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια επιμόρφωσης των διαιτητών έχει σκοπό να κάνει τους καλούς καλύτερους. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις εκείνες που επιτρέπεται να εισέλθει ο γιατρός αγώνα στον αγωνιστικό χώρο, σχολίασε το τάκλιν και τις συνέπειες αυτού, τα εκτός φάσης χτυπήματα, το πέναλτι, το οφσάιντ και μια σειρά από άλλα σημαντικά διαιτητικά θέματα.