Η έσχατη λύση των «πέναλτι» στην υπηρεσία των αθλητών

0

Η έσχατη λύση των «πέναλτι» στην υπηρεσία των αθλητών
Ολοένα και περισσότερες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις ολοκληρώνονται με την διαδικασία των «πέναλτι». Καθώς η διαφορά στην απόδοση των ποδοσφαιριστών γίνεται όλο και περισσότερο δυσδιάκριτη, η διαδικασία αυτή προφανώς είναι αναπόφευκτη στις ποδοσφαιρικές συναντήσεις της εποχής μας.
Πως μπορεί ένας παίκτης να ανταπεξέλθει στην πίεση της διαδικασίας των «πέναλτι», νοιώθοντας τους φιλάθλους της ομάδας στις πλάτες του και έχοντας υπ’ όψιν πως το λάθος στην εκτέλεση ή στην απόκρουση πρόκειται να παραμείνει στην μνήμη όλων; Όταν μάλιστα πρόκειται για έναν αγώνα που εκπροσωπείται η εθνική ομάδα, το βάρος της ευθύνης γίνεται ακόμα πιο δυσβάστακτο.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Καλό είναι να θυμόμαστε πως την ομάδα την απαρτίζουν τα μέλη της που την κάνουν κατά πολύ ισχυρότερη από το απλό άθροισμα των παικτών και των υπευθύνων που την αποτελούν. Δεν είναι τυχαίο που οι επιτυχημένες ομάδες  δεν ξεχωρίζουν και δεν βασίζονται σε συγκεκριμένους παίκτες. Oι ομάδες που καθορίζονται από συγκεκριμένους αθλητές δεν φτάνουν ποτέ σε μεγάλες διακρίσεις. Αντίθετα, οι ομάδες που έχουν πολύ καλούς παίκτες αλλά τοποθετούν το καλό της ομάδας πάνω από την προσωπική τους προβολή, έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. 
Στην διαδικασία των «πέναλτι» είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρο σε όλους τους παίκτες πως όλοι είναι μαζί: Τόσο στην αποτυχημένη όσο και στην πετυχημένη εκτέλεση. Δεν είναι ο συγκεκριμένος παίκτης που εκτελεί το πέναλτι αλλά όλοι μαζί οι παίκτες της ομάδας. Αυτό για να συμβεί χρειάζεται να έχει αποφασιστεί όσο τον δυνατόν πιο δημοκρατικά και εκ των προτέρων, ποιοι παίκτες πρόκειται να εκτελέσουν τα «πέναλτι», με ποια σειρά και με ποιο τρόπο, έτσι ώστε όλοι να συμμετέχουν στην δύσκολη αυτή προσπάθεια. 
Κατά την διάρκεια που εκτελούνται τα «πέναλτι», όλοι μαζί οι παίκτες πιασμένοι από τους ώμους, μπορούν να εμψυχώνουν και να αντιμετωπίζουν την εξέλιξη της διαδικασίας. Η πραγματική ομοψυχία προσφέρει ισχυρή δύναμη και την απαιτούμενη σιγουριά στις δύσκολες ώρες της εκτέλεσης των «πέναλτι».
Ο κάθε παίκτης χρειάζεται να συγκεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτό που θέλει να πετύχει. Χωρίς σκέψεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επιτυχία ή η αποτυχία της εκτέλεσης του. Γνωρίζει αυτό που πραγματοποιεί καλύτερα από κάθε άλλον και εκείνη είναι η στιγμή που χρειάζεται απλά να το κάνει. Όπως κάθε άνθρωπος που συμμετέχει σε κάτι που έχει επαναλάβει εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές στο παρελθόν. 
Η σωστή προετοιμασία είναι ή μοναδική συνταγή για την επιτυχία. Οι παίκτες που αντιδρούν ψύχραιμα σε παρόμοιες στιγμές πίεσης έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους γνωρίζοντας πως είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το λάθος στην απόδοση τους. Ένα λάθος που πάντοτε είναι ανθρώπινο, πάντοτε είναι πιθανό. Αυτός είναι και ο λόγος που τέτοιοι παίκτες δεν απειλούνται: Γνωρίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που έχει πάντα ένα νικητή και ένα χαμένο και πως την επόμενη φορά μπορεί να είναι  η δική τους σειρά να πανηγυρίσουν τη νίκη σε έναν εξίσου σημαντικό αγώνα. 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)