Το πλάγιο Aουτ Σωστη εκτελεση

0



Ο εκνευρισμός των παικτών για ασήμαντα γεγονότα, στη διάρκεια του παιχνιδιού, μπορεί να στοιχίσει τον αποσυντονισμό της ομάδας ή ακόμα και την αποβολή.
Σύνταξη, επιμέλεια: Χρυσόστομος Μάνθος
Π.χ. ο διαπληκτισμός με τον αντίπαλο για το ποιος πρέπει να εκτελέσει το πλάγιο είναι μια περίπτωση που ναι μεν φαντάζει απλή αλλά δεν είναι. Διότι σ’ αυτόν τον διαπληκτισμό με το «βούτηγμα» της μπάλας απ’ την αγκαλιά του άλλου και τα «γαλλικά», ο εκνευρισμός εξαπλώνεται σαν επιδημία. Τελικά εκείνος που εκτελεί το πλάγιο, θεωρώντας ότι «κρύβεται» πίσω από την δήθεν αθώα, αλλά πολύ δυνατή, εκτέλεση του πλαγίου, την ρίχνει στα μούτρα του «αντίδικου» αντιπάλου. 

Αντιληπτή απ’ όλους μας η συνέχεια εκτός κι αν ο δυναμικός και έξυπνος διαιτητής επέμβει άμεσα και πάρει μέτρα. Κίτρινη στον εκτελούντα, αν κρίνει την ενέργειά του αντιαθλητική ή κόκκινη αν διακρίνει κάτι το βίαιο. Πάντως το παιχνίδι θα ξεκινήσει με άμεσο εκεί που βρισκόταν ο αντίπαλος, αν δε ο αντίπαλος βρισκόταν στην περιοχή πέναλτι, του εκτελούντα το πλάγιο, τότε ο διαιτητής πρέπει να σφυρίξει πέναλτι, πάντοτε με την βασική προϋπόθεση ότι το πλάγιο εκτελέστηκε σωστά.  

•    Προσοχή χρειάζεται επίσης και στην περίπτωση που εκτελούμε το πλάγιο και στέλνουμε τη μπάλα στον τερματοφύλακα. Δεν μπορεί ο τερματοφύλακας μας ν’ αγγίξει τη μπάλα με τα χέρια. Είναι έμμεσο.
•    Αν υπάρξει αμφιβολία για το ποιά ομάδα δικαιούται να εκτελέσει το πλάγιο το λογικό είναι να δοθεί στη επιτιθέμενη ομάδα, διότι το πνεύμα της FIFA είναι η υποστήριξη του επιθετικού παιχνιδιού. Τώρα βέβαια θα αναρωτηθείτε ποιά ομάδα ορίζεται ως «επιτιθέμενη» στην περίπτωση πλαγίου; «Επιτιθέμενη» ομάδα λοιπόν, σε σχέση με το σημείο απ’ όπου πέρασε η μπάλα τη πλάγια γραμμή, είναι η ομάδα που παίζει στο μισό γήπεδο της αντίπαλης.
•    Έχει παρατηρηθεί, ειδικά όταν φυσά αρκετά, ότι με την εκτέλεση του πλαγίου η μπάλα δεν μπαίνει καθόλου στον αγωνιστικό χώρο. Η τροχιά της βρίσκεται έξω απ’ αυτόν και κινείται παράλληλα προς τη πλάγια γραμμή. Το πλάγιο θα πρέπει εκτελεσθεί από το ίδιο σημείο από την ίδια ομάδα.  
•    Offside από πλάγιο δεν υφίσταται.
•    Δεν μπορεί ένας παίκτης να εκτελέσει πλάγιο γονατιστός ή καθιστός. Σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε αλλαγή. Το πλάγιο εκτελείται από την αντίπαλη ομάδα.
Πηγή: Εφημερίδα "Πελοπόννησος"

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)