Τι είναι το Offside Trap;

0


Τι είναι το Offside Trap;

offside-top
Κατ’ αρχάς για να αντιληφθούμε τη παγίδα του οφσάιντ πρέπει προηγουμένως να έχουμε καταλάβει το κανόνα του οφσάιντ. Ένας παίκτης τιμωρείται για τη παράβαση αυτή εάν είναι μπροστά από τον προτελευταίο αμυνόμενο και μπροστά από τη μπάλα, την ώρα που δέχεται μια μεταβίβαση από ένα συμπαίκτη του. Σε γενικές γραμμές αυτός είναι ο κανόνας του οφσάιντ με όποιες τροποποιήσεις και αλλαγές γίνονται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο.
Για να σημειωθεί η παράβαση και να σηκώσει τη σημαία του ο βοηθός ώστε να δοθεί έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα πρέπει ο επιτιθέμενος που βρίσκεται σε αντικανονική θέση αφενός να αγγίξει ή να παίξει τη μπάλα ή να μαρκάρει αντίπαλο ή να λάβει τη μπάλα από εκ προθέσεως απόκρουση και αφετέρου να μη βρίσκεται στο «δικό του» μισό γήπεδο. Επιπλέον δεν κατακυρώνεται η παράβαση εάν ο επιτιθέμενος λάβει τη μπάλα από τέρματος λάκτισμα(ελεύθερο χτύπημα) ή από επαναφορά της μπάλας από τη πλάγια γραμμή η γραμμή επαναφοράς( πλάγιο).
Επομένως η παγίδα λειτουργεί ως εξής: Οι αμυντικοί βλέποντας τη πρόθεση του αντιπάλου παίκτη να κάνει μια μεταβίβαση προς τα μπροστά σε κάποιο συμπαίκτη του που εκείνη την ώρα «καλύπτεται», στο σωστό timing «ανεβαίνουν» προς τα μπροστά αφήνοντας έτσι τον αντίπαλο επιθετικό «ακάλυπτο» την ώρα που του γίνεται η μεταβίβαση. Εάν εκτελεστεί σωστά η παγίδα του οφσάιντ επιτρέπει στους αμυντικούς να κερδίσουν τη μπάλα αρκετά εύκολα χωρίς να χρειαστεί να μαρκάρουν ή να κάνουν τάκλιν στους αντιπάλους.

Πως εφαρμόζεται η «παγίδα» του Οφσάιντ από Ομάδα

Πρακτικά η χρησιμοποίηση της παγίδας οφσάιντ είναι από τα πιο θεαματικά συστήματα. Εάν δεν εφαρμοσθεί σωστά κατά 90% η ομάδα δέχεται γκολ. Στην αντίπερα όχθη είναι πανίσχυρο όπλο. Το πρώτο βήμα είναι να κρατήσεις την αμυντική ζώνη(3 ή 4 αμυντικοί) σε ευθεία γραμμή κατά μήκος του γηπέδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε μια παράλληλη γραμμή στο μισό γήπεδο της ομάδας που αμύνεται, και να κινούνται πάνω και κάτω ( μπρός ή πίσω) σαν σε ομάδα , όλοι μαζί όταν η ομάδα είναι σε άμυνα( κατά τη διάρκεια της επίθεσης μπορεί κάποιοι αμυντικοί να μένουν μπροστά).
Όταν ο αντίπαλος κάνει μια μπροστινή μπαλιά, πρέπει να αναλάβει ένας αμυντικός –κυρίως ένα από τα σέντερ μπακ – πρέπει να λάβει την απόφαση αν θα ανέβει η άμυνα επάνω ή θα δώσει βάθος μένοντας πίσω. Αυτός συνήθως παίρνει την απόφαση βάσει της θέσης που έχουν οι αντίπαλοι επιθετικοί.
Με μερικά βήματα μπροστά ξαφνικά, ο επιθετικός «τιμωρείται» όντας ακάλυπτος, στη συνέχεια μετατοπίζει την άμυνα πιο μπροστά και εκτελεί ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα. Εάν θεωρεί ότι ο επιτιθέμενος προσπαθήσει να μεταβιβάσει τη μπάλα προτού ανέβει η άμυνα, τότε λέει στους συμπαίκτες του να δώσουν βάθος στην αμυντική διάταξη πηγαίνοντας προς τα πίσω και αλλάζοντας αμυντική διάταξη. Συνήθως αυτός ο αμυντικός είναι ο ηγέτης της άμυνας με αρχηγικά χαρακτηριστικά και συνήθως αλλά όχι πάντα παίζει Λίμπερο( Swepper).
Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό και να είναι αλλά δεν είναι. Παραμένει ακόμα άλυτος γρίφος και διφορούμενο σημείο ακόμα και για αμυντικούς κλάσης. Η δυσκολία έγκειται στη συνεργασία και στο συνδυασμό, δλδ, timing και σωστό «διάβασμα» εκείνων των στιγμών όταν οι αντίπαλοι είναι έτοιμοι να κάνουν μπροστινή μπαλιά.

Χρήση ή όχι του Offside Trap;

Το offside trap μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Ενώ στη Αγγλία και στην Ιταλία μερικά συστήματα το έχουν αναγάγει σε «επιστήμη» και να εκμαιεύουν από αυτό το μέγιστο αποτέλεσμα, παραμένει για τους αμυντικούς ένας εύκολος τρόπος καταστροφής. Ακόμα και το ποιο μικρό και ανεπαίσθητο λάθος μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
Όμως υπάρχουν συγκριμένες ομάδες και συστήματα που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτό. Οι ομάδες που παίζουν με μεγάλες μπαλιές, είναι το πιο εύκολο να εγκλωβιστεί στο offside trap από τη στιγμή που είναι πολύ φανερό πότε θα επιχειρήσουν μια τέτοια μεταβίβαση. Μπορεί να μπερδέψει εντελώς μια ομάδα και αν τη βγάλει εκτός ρυθμού και να την αναγκάσει να ψάξει για άλλους τρόπους επίθεσης.
Απέναντι σε ομάδες που παίζουν με κοντινές , γρήγορες και κοφτές πάσες και εν γένει γρήγορο passing game το offside trap είναι πολύ επίφοβο και με πολύ ρίσκο. Με πολλή κίνηση και κατοχή της μπάλας είναι πολύ δύσκολο για τους αμυντικούς να παραμείνουν στο ίδιο μήκος και βάθος στην άμυνα ή να αποφασίσουν αν θα «ανεβάσουν» τη γραμμή άμυνας ή θα κυνηγήσουν τον επιθετικό. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο ειδικά απέναντι σε γρήγορους και ντριπλέρ επιθετικούς. Και αυτό διότι έχουν την ικανότητα να «φεύγουν» στη πλάτη της αντίπαλης άμυνας εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητα και την επιτάχυνσης τους είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά της άμυνας. Ένα καλό 10αρακι μπορεί να βρει ακριβώς πάνω στο σπριντ και στη ντρίπλα το γρήγορο επιθετικό, βγάζοντας τον σε θέση βολής.

Βασικά σημεία στην ορθή και επιτυχημένη εφαρμογή του Offside Trap

Η αμυντική γραμμή πρέπει να έχει κατά νου τα κάτωθι 3 σημεία:
  1. Τη θέση των υπόλοιπων αμυντικών
  2. Τη θέση των αντίπαλων επιθετικών
  3. όταν οι αντίπαλοι είναι έτοιμοι να κάνουν μια μπροστινή μεταβίβαση. Για αυτό ακριβώς και ενδείκνυται για έμπειρες ομάδες με αμυντική γραμμή που είναι «δεμένη» μεταξύ της και έχει παίξει αρκετά παιχνίδια «μαζί» ώστε να γνωρίζει ο ένας το παιχνίδι του άλλου.
  • Αξίζει εδώ να τονίσουμε την εξαιρετική σημασία που έχει η επικοινωνία των παικτών μεταξύ τους. Τα δυο φουλ-μπακ, τα σεντερμπακ και ο τερματοφύλακας πρέπει να έχουν οπτική επαφή στις μεταξύ τους θέσεις και να επικοινωνούν μεταξύ τους μιλώντας δύνατα και με χειρονομίες. Συνήθως ο πιο έμπειρος κεντρικός αμυντικός θα πάρει την απόφαση να ανέβει μπροστά και όταν το κάνει , οι υπόλοιποι αμυντικοί πρέπει να ακολουθήσουν άμεσα. Ακόμα και η παραμικρή καθυστέρηση( καθώς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι διαφορές στο χρόνο αντίδρασης είναι θέμα μιλισεκόντ και νανοσεκόντ) είναι η διαφορά μεταξύ ενός γκολ ή ενός ελεύθερου χτυπήματος.
  • Οι αμυντικοί οφείλουν να επιλέγουν σωστά τις θέσεις τους.
Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει μια ομάδα και για τα 90 λεπτά σε άψογη εκτέλεση το offside trap. Για αυτό υπάρχουν αρκετές φορές που είναι προτιμότερο να δίνεται «βάθος» στην άμυνα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)