Off-side !!! Η διάταξη που ταλανίζει

0


Η διάταξη που ταλανίζει, προβληματίζει κι ορισμένες φορές αποτελεί αιτία γκρίνιας, είναι αυτή που αναφέρεται στην περίπτωση του offside.
Σύνταξη, επιμέλεια: Χρυσόστομος Μάνθος
Και έτσι είναι, αφού ακόμα κι αν κάποιος μελετήσει και εμβαθύνει της θεωρίας, πάλι θα έχει είτε τις απορίες, είτε λανθασμένες εκτιμήσεις από το κείμενο. Αυτό δεν οφείλεται φυσικά στο αν ο κανόνας είναι λανθασμένα γραμμένος, κάθε άλλο. Οφείλεται στο γεγονός του μη ενστερνισμού του νοήματος, από την πλευράς μας, ότι ο παίκτης που βρίσκεται σε ΘΕΣΗ offside ΔΕΝ παραβαίνει τον κανονισμό.

Βέβαια το αν ένας παίκτης βρίσκεται σε θέση offside αυτό, αντικειμενικά, ο καθένας μπορεί να το κρίνει. Το να εκτιμήσει όμως την παραβατικότητα, αυτό, θα έλεγα, είναι δύσκολο μα συνάμα και σπουδαίο. Η σπουδαιότητα έγκειται στο μυστικό, στο "κλειδί", που βοηθά την κρίση. Ένας παίκτης όταν βρίσκεται σε θέση offside ΔΕΝ είναι παραβάτης. Μπορεί δηλαδή η ομάδα του, ένας άλλος συμπαίκτης του (όχι ο ίδιος ) να βάλει γκολ στην αντίπαλη εστία.

Βλέποντας λοιπόν έναν παίκτη σε θέση offside και ο βοηθός να μην σηκώνει τη σημαία, δεν χρειάζεται να φωνάζουμε, ούτε να διαμαρτυρόμαστε, διότι απλά ο βοηθός έχει δίκιο.

Μα τότε, κ. Μάνθο, τι τιμωρείται; (ίσως, θα με ρωτάγατε)

Δεν τιμωρείται η ΘΕΣΗ αλλά ο ΤΡΟΠΟΣ που ενεργεί ο παίκτης όταν βρίσκεται σε θέση offside, δηλαδή ...

-    Αγγίζει ή παίζει τη μπάλα
-    Εμποδίζει τον αμυνόμενο, συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα, να παίξει τη μπάλα
-    Μαρκάρει αντίπαλο όταν και οι δύο διεκδικούν τη μπάλα, η οποία έρχεται από άλλον επιτιθέμενο
-    Κτυπά σε δοκάρι, ύστερα από σουτ συμπαίκτη του και γυρίζει σ' αυτόν
-    Καταλήγει σ' αυτόν ύστερα από απόκρουση του τερματοφύλακα

Και μια οφειλόμενη απάντηση, ως τελευταία παράγραφος.... Ο παίκτης, που βρίσκεται σε θέση offside, και δέχεται τη μπάλα από άουτ που εκτελεί ο τερματοφύλακάς του ΔΕΝ τιμωρείται. Αν όμως ο τερματοφύλακας, που έχει μπλοκάρει τη μπάλα (δηλαδή η μπάλα "παίζει"), καταφέρει να του την στείλει και ο επιθετικός γίνει κάτοχός της, τιμωρείται ως offside.
Πηγή: Εφημερίδα "Πελοπόννησος"

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)