Η Πάργα είναι μια πανέμορφη κωμόπολη του νομού Πρεβέζης

0
Πάργα
ΠάργαΗ Πάργα είναι μια πανέμορφη κωμόπολη του νομού Πρεβέζης και αποτελεί ένα εξαιρετικό τουριστικό θέρετρο που προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον Αχέροντα ποταμό και την Ηγουμενίτσα και έχει απέναντι του τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων. Απέχει από την Αθήνα 420χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 512.

Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά στις παρυφές του Ενετικού κάστρου με μακραίωνη ιστορία και ποικίλες φυσικές ομορφιές.

Στενά λιθόστρωτα σοκάκια που ανηφορίζουν προς το λόφο με το κάστρο, το καταφυτο νησάκι της Παναγιάς με το γραφικό ξωκλήσι του, καλαίσθητα διώροφα και τριώροφα σπίτια με τους ξύλινους εξώστες και τις κεραμοσκεπές σύμφωνα με τη ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική είναι μερικές από τις όμορφες εικόνες που συναντάει ο επισκέπτης στην Πάργα.
 
 
Κάθε καλοκαίρι η Πάργα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, καθώς διαθέτει και άριστες τουριστικές υποδομές με πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, εστιατόρια, μπαρ, cafe και night club. 

Στην Πάργα αξίζει να επισκεφτείτε:

Tο κάστρο της Πάργας, που βρίσκεται στα βόρεια του λιμανιού και χτίστηκε το 14ο αιώνα με τη βοήθεια των Νορμανδών. Μετά από συνεχείς καταστροφές πήρε την τελική του μορφή από τους Ενετούς. Βόρεια δεσπόζει το κάστρο του Αλή Πασά που είναι χτισμένο σε ένα ψηλό λόφο όπου η θέα είναι μαγευτική.

Ο επισκέπτης εκεί αποχτά μια πολύ καλή εικόνα της οχύρωσης και αντιλαμβάνεται την αρτιότητα του σχεδίου άμυνας που δημιούργησαν οι Ενετοί. Θολωτοί διάδρομοι, στοές εφοδίων, πυροβολεία, ισχυροί προμαχώνες με θυρίδες πυροβόλων, κρυφή δίοδος προς τη θάλασσα, στρατώνες, φυλακές, αποθήκες και δύο οχυρά στην τελευταία γραμμή άμυνας δείχνουν μια άρτια μελέτη άμυνας που μαζί με την φυσική οχύρωση το καθιστούσαν ανίκητο το φρούριο.
Το νησάκι της Παναγιάς, ένα καταπράσινο νησάκι που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Πάργας, με το εκκλησάκι και το γραφικό καμπαναριό όπως και το μικρό κάστρο που κατασκευάστηκε από Γάλλους και δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο του νησιού.

Το κάστρο της Ανθούσας. Ένα επιβλητικό φρούριο που είναι χτισμένο σε ένα  ύψωμα, ανάμεσα στην Ανθούσα και την Αγιά και προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή της Πάργας. Το φρούριο χτίστηκε από τον Αλή Πασά για να επιτηρεί και πολιορκεί την Πάργα. Το κάστρο σώζεται σε καλή κατάσταση.

Το εκκλησιατικό Μουσείο. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ακριβώς δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Ο επισκέπτης μπορεί να βρεί πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα όπως, δύο ευαγγέλια του 17ου αιώνα, δύο αντίτυπα επιταφίων μοναχού του Αγίου Όρους (1600),  παλαιές και νεότερες εικόνες μεταξύ των οποίων της Παναγίας της Βλαχέρνας, της Παναγίας της Οδηγήτριας και η Παναγιοπούλα και το λάβαρο της Πάργας, 300 χρόνων περίπου, από κόκκινο μετάξι, όπου εικονίζονται η Παναγία και το θείο βρέφος με χρυσά άστρα. Επάνω στη σημαία μπορεί να διακρίνει κανείς τα σημάδια από τις σφαίρες Τούρκων.

Τη Μονή Βλαχέρνας. Ένα βυζαντινό μοναστήρι του 12ου αιώνα πουβρίσκεται στην περιοχή του Βάλτουτης Πάργας, πάνω σε ένα λόφο. Το καμπαναριό του είναι του 18ου αιώνα και έχει ύψος 15 μέτρα. Είναι μια μισοκατεστραμένη μικρή μονόχωρη εκκλησία με περιτείχισμα όπου διακρίνονται οι πολεμίστρεςΗ εικόνα της Παναγίας Βλαχέρνας, φέρεται να έχει έρθει από την Καππαδοκία. Σήμερα φυλάσσεται στο εκκλησιαστικό μουσείο της Πάργας.

Την εκκλησία του Αϊ-Σώστη. Είναι μια ιδιάιτερη εκκλησία που είναι χτισμένη στο βαθούλωμα που σχηματίζεται από δύο τεράστιους ενωμένους βράχους, από τους οποίους ο ένας αποτελεί το προστατευτικό τείχος της εκκλησίας.
Τον Μυκηναϊκό Τάφο. Είναι ένας θολωτός μυκηναϊκός τάφος που βρέθηκε στην περιοχή «Κύπερη» και χρονολογείται από το 14ο αιώνα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ
Η Πάργα φημίζεται επίσης και για τις υπέροχες παραλίες της. Οι περισσότερες από τις παραλίες είναι πλήρως οργανωμένες και διαθέτουν υποδομές για διάφορα θαλάσσια σπορ όπως θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα, αλεξίπτωτο θαλάσσης, καταδύσεις (ιδιαίτερα γύρω από το κάστρο της Πάργας και τη νησίδα ?γιος Νικόλαος) κ.α.

Οι πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες της Πάργας είναι:
Παραλία Βάλτου. Αποτελεί  την μεγαλύτερη παραλία της Πάργας με μήκος περίπου 3 Km. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον εντυπωσιακό βράχο που είναι χτισμένο το κάστρο της Πάργας. Μια πανέμορφη παραλία με βότσαλο και άμμο που είναι οργαμωμένη και προσφέρει στον επισκέπτη θαλάσσια σπορ.
Παραλία Κρυονερίου. Είναι μέσα στην Πάργα και απέχει μόλις λίγα μέτρα από το κέντρο και την προβλήτα της Πάργας. Απέναντι από την παραλία και σε απόσταση μερικών μέτρων είναι το γραφικό νησάκι της Παναγιάς, που είναι προσβάσιμο κολυμπώντας.

Παραλία Λύχνου. Μια από τις ονομαστές παραλίες της Πάργας που προσφέρει ένα καταπράσινο τοπίο και καταγάλανα, κρυσταλλινα νερά. Μια επίσης οργανωμένη παραλία που προσφέρει στον επισκέπτη θαλάσσια σπορ και απέχει μόλις 4χλμ από την Πάργα.

Παραλία Σαρακήνικο.
 Μια πανέμορφη παραλία που βρίσκεται 12 km  από την Πάργα, μετά το χωριό Αγιά. Υπάρχει καραβάκι από την προβλήτα της Πάργας που μπορεί να σας οδηγήσει στην παραλία Σαρακήνικο. Ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που θα ανταμείψει τον επισκέπτη.

Επίσης αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πανέμορφες παραλίες Πίσω ΚρυονερίουΑϊ-Γιαννάκη και Αϊ-Σώστη.
 
Η Πάργα αλλά και η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες όπως καταδύσεις, θαλάσσιο σκι, ψάρεμα, wind-surfing, hiking, bird watching, rafting, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ιππασία, κ.α.
 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)