Θέλετε υψηλές αποδόσεις; Ενυδατωθείτε!

0

Θέλετε υψηλές αποδόσεις; Ενυδατωθείτε!

Print


Η ισορροπία του νερού στο σώμα ενός αθλητή ή αλλιώς η καλή ενυδάτωση είναι καθοριστικός παράγοντας για την απόδοση του. Η αφυδάτωση οδηγεί σε μείωση της αθλητικής απόδοσης.
Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές οδηγίες ώστε να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο;
Πριν την άσκηση
Βασικός στόχος είναι η βελτιστοποίηση της κατάστασης υδάτωσης πριν την έναρξη της άσκησης. Ο αθλητής θα πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένος καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου. Επίσης συστήνεται η κατανάλωση 400-600ml νερού 2 ώρες πριν την έναρξη της άσκησης
Κατά τη διάρκεια της άσκησης
Η πρόσληψη υγρών πρέπει να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να εξασφαλιστεί η καλή ενυδάτωση. Συστήνεται η κατανάλωση 150- 350 ml νερού ανά 15- 20 λεπτά.
Αν η άσκηση διαρκεί λιγότερο από 60 λεπτά η απλή κατανάλωση νερού αρκεί. Αν η άσκηση διαρκεί περισσότερο από 60 λεπτά συστήνεται η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού με περιεκτικότητα υδατανθράκων 4-8%.
Όσον αφορά την πρόσληψη ηλεκτρολυτών φαίνεται πως η ανάγκη τους δεν είναι τόσο μεγάλη αν η άσκηση διαρκεί λιγότερο από 3 ώρες. Παρ’ όλ’ αυτά συστήνεται η πρόσληψη νατρίου (0,5-0,7γρ/ λίτρο), διότι φαίνεται ότι βελτιώνει τη γεύση του ενεργειακού μας ποτού με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η συνολική πρόσληψη υγρών.
Μετά τη άσκηση
Συστήνεται κατανάλωση νερού έως και 150% του βάρους που χάθηκε κατά την προπόνηση συν την υποχρεωτική παραγωγή ούρων. Επίσης είναι σημαντική και η αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών που χάθηκαν και κυρίως νατρίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση ενός γεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο παράλληλα με την πρόσληψη υγρών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)