Διαιτητές σε ρόλο "έξυπνης μπάλας" καθιερώνει η UEFA

0
OTI KAI NA KANOYN EINAI MHXΑΝΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ "ΧΑΝΕΙ" ΟΣΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ.....

 Μια "ακήρυχτη" ομάδα έκλεψε την προσοχή που της άξιζε στο χειμερινό σεμινάριο διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ στη Ρώμη, με νέους διαιτητές ενθουσιασμένους που θα συναντιόνταν με μεγαλύτερους συναδέλφους τους στην προσπάθεια να αυξήσουν τις δεξιότητές τους στη διαιτησία.

Μπορεί οι ποδοσφαιριστές στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά υπάρχει και μια τρίτη ομάδα που κάνει το καλύτερο για να έχει απόδοση στο υψηλότερο επίπεδο -η ομάδα των διαιτητών που αποτελείται από το διαιτητή του αγώνα, δύο βοηθούς διαιτητές, ένα τέταρτο διαιτητή και τους επιπρόσθετους βοηθούς (βοηθοί τελικής γραμμής).

Την εβδομάδα που μας πέρασε, στο χειμερινό σεμινάριο διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ, οι κορυφαίοι ρέφερι της Ευρώπης προσέφεραν αποδείξεις των ικανοτήτων τους και ανεβάζουν ταχύτητα για τις προσεχείς υποχρεώσεις τους στις μεγάλες διασυλλογικές διοργανώσεις και διοργανώσεις εθνικών ομάδων. Ήταν μια εντυπωσιακή προπόνηση, όχι μόνο για την ελίτ των διαιτητών, αλλά και για τους νεοεισερχόμενους στη λίστα διεθνών της ΦΙΦΑ.

Στο μεταξύ, ορόσημο αποτέλεσε η πρόσκληση για πρώτη φορά στη συγκέντρωση αυτή, των κορυφαίων Ευρωπαίων γυναικών διαιτητών, ορισμένες εκ των οποίων θα διαιτητεύσουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών 2013 της ΟΥΕΦΑ, στη Σουηδία τον Ιούλιο.

Όλα τα παραπάνω είναι καλές αφορμές για να χαρακτηριστεί από το σάιτ της ΟΥΕΦΑ η ομάδα της διαιτησίας, ως η κορυφαία ομάδα της εβδομάδας για το UEFA.com

Οι διαιτητές προσπαθούν για την υψηλότερη δυνατή ποιότητα στην εκγύμναση και προπόνησή τους. Τους δίνεται εξειδικευμένη βοήθεια από την επιτροπή διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ, η οποία αποτελείται από πρώην διεθνείς διαιτητές -πολλοί εκ των οποίων έχουν σφυρίξει τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς αγώνες στον πλανήτη- και μια κορυφαία ομάδα εκγύμνασης με επικεφαλής τον Βέλγο ειδικό Βέρνερ Χέλσεν.

Πρακτικές συνεδρίες που πραγματικά διεύρυναν τους ορίζοντες των διαιτητών, καθώς παρακολούθησαν ειδική επιπλέον εκπαίδευση βοηθού διαιτητή τελικής γραμμής, δίνοντάς τους μια πρώτη γεύση του τι σημαίνει να συνεργάζεται με το νέο σύστημα διαιτησίας, το οποίο έγινε μέρος των Κανονισμών Αγώνων το περασμένο καλοκαίρι και τώρα αναπτύσσεται σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Εκτός από το εντός γηπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι διαιτητές ανέλυσαν βίντεο από φάσεις αγώνων ευρωπαϊκών διοργανώσεων και αντάλλαξαν απόψεις σε ομαδικές συνεδρίες, υποβλήθηκαν τεστ φυσικής κατάστασης και ιατρικές εξετάσεις, καθώς και μια εξέταση όρασης, ενώ ήταν επίσης σε θέση να κοινωνικοποιηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις -οι οποίες μπορούν να τους παράσχουν πολύτιμες συμβουλές για μελλοντικές διαιτητικές υποχρεώσεις.

Το τέλος της "ανδροκρατίας"

Για τις γυναίκες διαιτητές ειδικότερα, η ευκαιρία που τους δόθηκε να παραστούν στο σεμινάριο της Ρώμης, ήταν μια ιστορική στιγμή. Η κίνηση της ΟΥΕΦΑ έγινε δεκτή ομόφωνα από τους άνδρες και τις γυναίκες ρέφερι και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ΟΥΕΦΑ στη διαιτησία των γυναικών -τόνισε δε το τεράστιο άλμα που έχει συνολικά πραγματοποιήσει το ποδόσφαιρο των γυναικών τα τελευταία χρόνια.

«Νομίζω ότι ήταν μια φανταστική εμπειρία, και σίγουρα ήταν θετικό το ότι μπορέσαμε να βρεθούμε όλοι μαζί, να μοιραστούμε εμπειρίες και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο», είπε η Ιρλανδή Πόλα Μπρέιντι στο UEFA.com και προέθεσε: «Το ποδόσφαιρο των γυναικών αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, κερδίζει σε δημοφιλία και την ενδιαφέρον, νομίζω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα στάνταρ της διαιτησίας αναπτύσσονται αυξητικά με τον ίδιο ρυθμό. Σεμινάρια όπως αυτό της Ρώμης συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και βοηθούν τους διαιτητές να κάνουν βήματα για τα υψηλότερα επίπεδα».

«Το χειμερινό συνέδριο ήταν μια μεγάλη εμπειρία», πρόσθεσε ο Ισπανός Κάρλος Ντελ Σέρο Γκράντε και σημείωσε: «Αυτή ήταν η πρώτη μου παρουσία ως διαιτητής της ΦΙΦΑ. Μου επέτρεψε να περάσω χρόνο με τους συναδέλφους μου και να μάθω πολλά πράγματα για τη διαιτησία. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Η συνάντηση με συναδέλφους από άλλες χώρες είναι ενδιαφέρουσα, επειδή ακούει κανείς άλλες απόψεις οι οποίες θα μπορούσε να είναι διαφορετικές από τη δική του».

Διαιτητές - "έξυπνες μπάλες"

»Ένα κομμάτι της εκπαίδευσης στη Ρώμη απέδειξε τη δουλειά και την προετοιμασία που γίνεται από τους επιπλέον βοηθούς διαιτητές (σ.σ. βοηθούς τελικής γραμμής), οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας όχι μόνο στο να λάβει ο διαιτητής κρίσιμες αποφάσεις για φάσεις στην τελική γραμμή, αλλά και σε συμβάντα στην μεγάλη περιοχή, όπως τραβήγματα και σπρωξίματα σε φάσεις εκτέλεσης φάουλ ή, κόρνερ. Οι διαιτητές κλήθηκαν να σταθούν στην γραμμή του τέρματος και να λαμβάνουν τις αποφάσεις των βοηθών τελικής γραμμής σε συγκεκριμένες φάσεις, έτσι βίωσαν τι σημαίνει να πρέπει να πάρει κανείς σε κλάσματα του δευτερολέπτου αποφάσεις υπό πίεση»!

«Το σύστημα μπορεί να υποστηρίξει το διαιτητή στη λήψη των σωστών αποφάσεων», υπογράμμισε ο Ντελ Σέρο Γκράντε και κατέληξε: «Είναι ένας καλός τρόπος για να βελτιωθεί η διαιτησία», ενώ η Μπρέιντι συμπλήρωσε πως: «Είχα την εμπειρία να είμαι ένας βοηθός διαιτητή για κάποιο χρονικό διάστημα πριν στη ΦΙΦΑ, αλλά αυτό ήταν κάτι καινούριο και το καινούριο είναι καλό».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)