Τεχνολογία και ποδόσφαιρο

0

Τεχνολογία και ποδόσφαιρο

Το σύστημα Hawk-Eye (γερακίσιο μάτι) που θα εφαρμοστεί πειραματικά (και όχι δεσμευτικά για τον διαιτητή) στο επόμενο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το ποδόσφαιρο ξεκολλά από τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και αρχίζει να αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας. 
Το Hawk-Eye δοκιμάστηκε με επιτυχία σε τένις και κρίκετ και θα ανιχνεύει με πολλαπλές κάμερες τη γραμμή της εστίας, ώστε να εξαλειφθεί ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους στο ποδόσφαιρο: πέρασε ή δεν πέρασε η μπάλα τη γραμμή;
Η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου, περιορίζοντας σημαντικά τα λάθη των διαιτητών. Παρ’ όλα αυτά, η FIFA δεν αποφασίζει θεαματικές αλλαγές στον ρόλο του διαιτητή ώστε να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει η σημερινή εποχή. Το σκεπτικό της είναι απλό: το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που στηρίζεται στο λάθος, γι’ αυτό και είναι συναρπαστικό. Και όσο εύκολα μπορούν να κάνουν λάθη οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές, άλλο τόσο δικαιούνται να κάνουν και οι διαιτητές. Η ύπαρξη των λαθών δεν διασφαλίζει στον απόλυτο βαθμό τη δικαιοσύνη, βοηθά όμως στον απρόβλεπτο χαρακτήρα του αθλήματος.
Αν και η τεχνολογία έχει δώσει βοήθεια στους διαιτητές με το σύστημα ενδοεπικοινωνίας που τους επιτρέπει να έχουν άμεση επαφή ώστε να περιορίζουν τα λάθη τους, τα βήματα ως προς τη διαιτητική υποστήριξη γίνονται πολύ αργά σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Αντιθέτως, η τεχνολογία παίζει τα τελευταία χρόνια καθοριστικό ρόλο στο να γίνει το σπορ πιο θεαματικό για τους φιλάθλους και πιο άνετο για τους ποδοσφαιριστές. Οι αλλαγές αυτές είναι δυσδιάκριτες για τον απλό κόσμο, είναι όμως πολύ σημαντικές γιατί δίνουν νέες δυνατότητες στο παιχνίδι και τους παίκτες.
Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή μέσω της εικόνας και της γρήγορης πληροφορίας που προσφέρουν τα νέα τεχνολογικά μέσα (Ιντερνετ, τηλεόραση κ.λπ.) είναι πια πολύ απλή υπόθεση για τις ομάδες και τους προπονητές να αναλύουν ποδοσφαιριστές και αντιπάλους, ανεβάζοντας το επίπεδό τους, η τεχνολογία έχει επηρεάσει πολύ τον τρόπο που παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Οι μπάλες, τα παπούτσια των παικτών, οι φανέλες τους, οι χλοοτάπητες είναι στοιχεία που υπήρχαν στη ζωή του ποδοσφαίρου από τότε που γεννήθηκε αλλά η τωρινή μορφή τους είναι πολύ πιο εξελιγμένη, σε σημείο που να επηρεάζουν σημαντικά τις συνθήκες του αγώνα.
Φανέλες με ειδικές ραφές που καταργούν την τριβή, φτιαγμένες από υφάσματα που περιορίζουν την εφίδρωση και αφήνουν στεγνούς και δροσερούς τους ποδοσφαιριστές. Παπούτσια πανάλαφρα, με ανθρακούχα ενισχυτικά ελάσματα και χρώματα υψηλής αντίθεσης που βοηθούν τους παίκτες να εντοπίζουν πιο γρήγορα τους συμπαίκτες τους. Μπάλες φτιαγμένες στα εργαστήρια της ΝASA, ώστε να γίνονται γρήγορες, ανθεκτικές και... απρόβλεπτες. Γήπεδα με πλαστικό χλοοτάπητα για χώρες με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ολα αυτά μοιάζουν φυσιολογικά, αλλά είναι αποτέλεσμα μεγάλης προόδου σε τεχνολογικό επίπεδο και έχουν διαμορφώσει ένα διαφορετικό χαρακτήρα σε ένα άθλημα που παραδοσιακά ήταν πολύ δύσκολο στις αλλαγές.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)